Mednarodne igre otrok - ICG Kaunas 2017

Naši odlično v Kaunasu

ICG Kaunas 2017

Kaunas, 4. - 9. julij 2017
Jurmala, 9. - 12. julij 2017

V ponedeljek, 3. julija, se je začela težko pričakovana pot proti Kaunasu, kjer so potekale letošnje Mednarodne igre šolskih otrok. Na pot smo se odpravili z našimi najperspektivnejšimi judoisti in judoistkami starostne kategorije do 16 let, ki so se na igre intenzivno pripravljali zadnji mesec, ko so trenirali tudi po dvakrat na dan, z namenom čim bolje zastopati barve našega kluba in Mestne občine Slovenj Gradec.

Na poti do glavnega mesta baltske državice Litve smo se ustavili in prenočili v Varšavi, v torek, 4. julija pa smo prispeli v Kaunas in se namestili v športni vasi skupaj z ostalimi 1700 športniki iz 90 mest in 38 držav sveta. Tam smo se združili z ostalimi predstavniki MO Slovenj Gradec, ekipama atletov in odbojke na mivki.

V sredo smo dopoldan opravili predtekmovalni trening in uradno tehtanje, nato pa smo skupaj z ostalimi ekipami odšli na otvoritveno slovesnost iger, ki si jo je bilo mogoče v živo ogledati preko interneta. Na prireditvi smo poleg tradicionalnega dviga zastave, videli veliko zanimivih nastopov glasbenikov, plesalcev in drugih umetnikov, vendar se je po skoraj dvournem programu večini prisotnih že zelo mudilo iz dvorane J

Naslednji dan so potekali prvi nastopi športnikov, ki so se za medalje potegovali v 8 športnih disciplinah, in sicer atletiki, judu, plavanju, košarki, nogometu, odbojki na mivki, namiznem tenisu in jadranju. Od naših judoistov sta prvi dan nastopila Tina Kovač in Nace Pečnik. Tina je v kategoriji do 52 kg prikazala lepe borbe in z doslednim upoštevanjem navodil trenerja, ugnala vse svoje nasprotnice ter osvojila zlato medaljo.

Malo manj sreče je v kategoriji do 55 kg imel Nace, ki kljub zelo veliki želji po zmagi, ni uspel ugnati svojih nasprotnikov. Ne glede na rezultat, moramo povedati, da je v svojih borbah pokazal velik karakter in borbenost, predvsem v drugi borbi, ko se je v enakovredni borbi z Izraelcem boril kar 10 minut.

Po končanem tekmovanju judoistov je na atletskem stadionu nastopila še Tamara Kovač v kvalifikacijah suvanja krogle. Tamara, ki je zaradi omejenega števila tekmovalcev v judu, morala svoje spretnosti z blazine prenesti na stadion, je svoje delo odlično opravila in se med 30 tekmovalkami, z metom 10,53 metra, neposredno uvrstila v finale med 12 najboljših.

Drugi dan tekmovanja so nastopili še ostali naši judoisti. Najbolje se je v kategoriji do 48 kg odrezala Ines Hribernik, ki je vse svoje nasprotnice ugnala z dobrim kombiniranjem tehnik metov s tehnikami končnih prijemov. Ines je bila zelo motivirana in psihično pripravljena in je z aktivno borbo vse dvoboje hitro in učinkovito zaključila ter suvereno osvojila zlato medaljo.

V kategoriji do 40 kg je srebrno medaljo osvojila Urška Bernard. Urška je kljub veliki tremi uspela zmagati prvo borbo proti Litvanki, nato pa je brez večjih težav ugnala še drugo predstavnico Litve in Švicarko. Od nje je bila boljša le Poljakinja, ki je na samem koncu borbe spretno izkoristila Urškino napako in nam iz rok speljala tretje zlato.

Uspeh naših deklet sta dopolnila še Žan Kaizer in Nace Herkovič, ki sta oba uspela osvojiti bronasti medalji. Nace, ki je nastopil v kategoriji do 60 kg, se je odlično boril in v prvi borbi ugnal predstavnika Izraela, nato je v uvodnih sekundah druge borbe čisto na hrbet položil Islandca, kar pa za Litvanske sodnike ni bilo dovolj in so dosodili Waza-ari. Nace je nato v lovu na Ippon do konca borbe nanizal še 5 točk. V polfinalnem dvoboju je Nace malo zaspal in se pustil presenetiti predstavniku Latvije, ki je poskrbel za enega najlepših ipponov celotnega tekmovanja J Malo razočaran se je do borbe za medaljo uspel dobro zbrati in z dosledno borbo za boljši prijem, tik pred iztekom časa, ugnal še drugega Izraelca in se tako po težki borbi zasluženo veselil bronaste medalje.

Žan je suvereno zmagal v prvi borbi s predstavnikom Litve, nato pa v polfinalu izgubil koncentracijo in borbo z Izraelcem. V boju za bron se je tudi on dobro zbral in brez večjih težav opravil z Nizozemcem z odlično izvedeno tehniko ko-soto-gari.

V petek po tekmovanju smo izkoristili prosti čas za obisk živalskega vrta in voden izlet po Kaunasu, zvečer pa so se otroci družili še na zabavi v atletski vasi, kjer so se preizkušali v raznih igrah in uživali ob glasbi ter večer zaključili s pena party-jem.

V soboto smo opravili še randori trening, Tamara pa je nastopila v finalu suvanja krogle, kjer je z metom 9,28 metra osvojila 11. mesto in bila najbolje uvrščena Slovenka v tej disciplini. Tamaro je v finalu izdala trema, saj je bilo to zanjo prvo atletsko tekmovanje, katerega se je udeležila praktično brez treninga. Mimogrede, ponovljen met iz kvalifikacij bi Tamari v finalu prinesel celo sedmo mesto.

Zvečer se je odvila še zaključna slovesnost, kjer je mesto Kaunas predalo zastavo iger Jeruzalemu, ki bo igre gostilo prihodnje leto. Po večerji so imeli otroci še zadnjo priložnost za zabavo na zaključnem večeru, naslednji dan pa smo se po zajtrku znova odpravili na pot, še 300 km severneje proti Latvijskemu letovišču, Jurmali. Tam smo se udeležili 3-dnevnih priprav in opravili 5 kvalitetnih borbenih treningov. Naši otroci so imeli priložnost trenirati s starejšimi in boljšimi judoisti, od katerih so se veliko naučili. Prvič so izkusili tudi tisti pravi ritem napornih priprav, ko med treningi razmišljaš samo še o hrani in postelji J

Seveda smo si vzeli čas še za ogled plaže in baltskega morja ter uživanje na toboganih v vodnem parku.

V sredo smo se po treningu in kosilu odpravili na dobrih 1700 km dolgo pot domov. Spotoma smo se ustavili še v Rigi, glavnem mestu Latvije, kjer smo izkoristili lepo vreme za ogled mestnega jedra in nakup spominkov za domače.

Otroci so na tem potovanju uživali in se naučili veliko koristnih stvari, ki si jih bodo še dolgo zapomnili. Hkrati vsi že komaj čakajo na nadaljevanje napornih počitnic, najprej priprav na Kopah, nato pa še našega tradicionalnega judo kampa v Crikvenici na Hrvaškem.

No

Ime in priimek

Starostna kategorija

Težnostna kategorija

Št. tek. v kategoriji

Zmage skupaj

Porazi skupaj

Osvojeno mesto

1.

Tina Kovač

U16

do 52 kg

11

4

0

1.

2.

Ines Hribernik

U16

do 48 kg

10

4

0

1.

3.

Urška Bernard

U16

do 40 kg

5

3

1

2.

4.

Nace Herkovič

U16

do 60 kg

12

3

1

3.

5.

Žan Kaizer

U16

do 73 kg

10

2

1

3.

6.

Nace Pečnik

U16

do 55 kg

12

0

2

9.

 

Rezultati:
Judo dan 1 (-52 kg, -55kg)
Judo dan 2 (-40 kg, -48 kg, -60 kg, -73 kg)
Suvanje krogle - kvalifikacije
Suvanje krogle - finale