Koroška open 2013

8. MEDNARODNI JUDO TURNIR "ZM KOROŠKA OPEN 2013"

Slovenj Gradec, 16. do 19. november 2013

Do 7. turnirja so na Koroški open tekmovali v treh starostnih kategorijah, to leto pa smo se odločili, da dodamo še eno, tako da s tekmovanjem izkoristimo celotno soboto in nedeljo. Dodali smo kategorijo kadetov in kadetinj U18. V soboto so se borili dečki in deklice do 12. in do 14. leta, v nedeljo pa še mlajši kadeti (U16) in kadeti (U18). Turnir je poleg starostne kategorije U14 postal uradni turnir JZS tudi v starostni kategoriji U16. Tudi letos je generalno sponzorstvo tekmovanja prevzela Zavarovalnica Maribor.

V dnevih pred tekmovanjem, ko so prihajale še zadnje predprijave smo bili že kar malo zaskrbljeni, kako bomo turnir izpeljali v nekem normalnem času, saj smo ocenjevali, da se bo tekmovanja udeležilo preko 700 športnikov in športnic. Presenetilo nas je veliko zanimanje nam nepoznanih klubov iz Hrvaške, Italije, Bosne in Hercegovine ter Srbije. Glede na pričakovanja smo se pravilno odločili, da tokrat turnir izvedemo na 6 borilnih prostorih, kar nam je prihranilo dobro uro dvobojev v vsaki starostni kategoriji. Dodatne blazine smo si izposodili v Ravnah na Koroškem.

Kljub napovedanemu dežju je bilo vreme, tako v soboto kot v nedeljo, suho, pojavilo pa se je celo sonce. Udeležba na turnirju je bila v vseh pogledih rekordna, saj je v Slovenj Gradec prišlo kar 735 tekmovalcev iz 97 klubov in 21 držav. Ker so nekateri tekmovali v dveh starostnih kategorijah (t. i. dvojni start), je skupno število tekmovalcev doseglo številko 811. Prvič smo gostili ekipe iz Estonije, Nizozemske, Moldavije in Latvije. Najdlje je letos pripotovala ekipa judo kluba Dzyudoist iz Irkutska, mesta oddaljenega kar 7000 km, fenomen pa so vsekakor bili predstavniki ekipe iz Žodina (Severna Osetija), ki so se z avtobusom pripeljali okoli 3400 km.

Na svečani otvoritvi je bil poleg župana MO Slovenj Gradec, Andreja Časa, predsednika Športne zveze Slovenj Gradec, Jožeta Vrabiča, direktorja JZ Spotur, Tilna Kluglerja, direktorja podjetja Acron, Sama Lampreta, direktorja zavarovalnice Maribor, Petra Slemenika ter predsednika Judo zveze Slovenije, Bogdana Gabrovca, prisoten tudi veleposlanik Ruske federacije v Sloveniji, Dr. Doku Zugajev, ki je prišel pozdraviti čečensko ekipo. Otvoritveno točko je odplesal plesni par KPK Devžej iz Slovenj Gradca, na blazinah pa so bili prisotni tudi naši mladi judoisti in judoistke, ki so v rokah držali zastave vseh nastopajočih držav. Pred zaključkom otvoritvene slovesnosti je Vinko Prevolšek vsem častnim gostom izročil spominsko medaljo 8. mednarodnega turnirja "ZM Koroška open 2013".

Na turnirju je sodilo 13 sodnikov, poleg slovenskih tudi srbski, litvanski in beloruski. Najboljšim v posameznih težnostnih kategorijah smo podelili 69 kompletov medalj, vsi pa so prejeli tudi praktična darila. Sodniki so izbrali tudi judoista in judoistko v vsaki starostni kategoriji, ki sta po njihovem mnenju najbolj izstopala z lepim judom. Teh 8 športnikov si je prislužilo pokale za najboljše tekmovalce turnirja.

Kot vsako leto, smo tudi tokrat najboljšim 5 ekipam v skupnem seštevku točk podelili pokale. Prvič v zgodovini turnirja se je zgodilo, da pokal za prvo mesto ni ostal doma. Največ točk je zbral OJK Beograd (SER), na drugem mestu so pristali judoisti iz JC Taifun iz Odese (UKR), na tretjem pa Ippon iz Kijeva (UKR). Četrto in peto mesto sta si prislužila Team Friuli Venezia Giulia iz Italije in Spartakovets 2 iz Kijeva. Domačini smo tokrat osvojili šele 6. mesto, z le 2 zlatima medaljama, 4 srebrnimi in 2 bronastima ter kar 10 porazi v borbah za 3. mesta.

V soboto zvečer, po uspešnem zaključku prvega dne turnirja, smo za vse trenerje priredili banket na Lukovem domu, kjer se je zbralo okoli 100 trenerjev, sodnikov in spremljevalcev. Ob dobri hrani in pijači je za odlično vzdušje z glasbo poskrbel sodnik / DJ Peter Bevc.

Po turnirju so, v ponedeljek in torek, potekale še kratke priprave na polovici dvorane. Štirih treningov se je udeležilo lepo število judoistov.

Turnir je, kljub začetnim skrbem, potekal tekoče od začetka do konca, točno po časovnem programu. Vsi smo dobro opravili svoje delo in lahko rečemo, da je bil 8. turnir resnično uspešen v vseh pogledih. Tudi pri namestitvah ekip je šlo vse gladko, kar je bil vse prej kot mali zalogaj, saj je pri nas skupaj prespalo več kot 450 športnikov in spremljevalcev. Deležni smo bili številnih pozitivnih kritik, kar je za nas največje moralno plačilo in dober obet za naslednje leto. Cilj za naprej je ponoviti tako veliko udeležbo in na turnir privabiti tudi ekipe iz drugih celin, ne samo Evrope.

Zaključni bilten 8. mednarodnega turnirja "ZM Koroška open 2013"

Karizma - športno informativno glasilo za Koroško (december 2013)