Koroška open 2010

5. MEDNARODNI JUDO TURNIR "KOROŠKA OPEN 2010"

Slovenj Gradec, 20. in 21. november 2010

Zaradi že tradicionalnih težav z zasedenostjo Športne dvorane v mesecu decembu smo turnir Koroška open 2010 prestavili na 20. november 2010. Nov termin nam je prinesel tudi lepše vreme in večje število prostih namestitvenih kapacitet. Tudi uradnih tekmovanj JZS v tem času ni bilo veliko. Tekmovanja se je udeležilo rekordno število judoistov in judoistk, in sicer kar 547 nastopajočih iz 59 klubov 15 evropskih držav. Število udeležencev je prvič v zgodovini turnirja preseglo mejo 500.

To leto smo me drugim opustili starostno kategorijo do 9 let in poskusno dodali kategorijo do 16 let. Mladi judoisti in judoistke so tako tekmovali v starostnih kategorijah U11, U13 in U16. Za razliko od prvih dveh kategorij, so se tekmovalci v U16 borili po prirejenih pravilih "zlate točke" (golden score), kar pomeni, da je o zmagovalcu odločala že prva dosežena točka. Najprej smo vsako težnostno kategorijo razdelili v skupine po 3 do 5 tekmovalcev, ki so se nato borili vsak z vsakim. Prva dva iz vsake skupine sta se nato uvrstila v nadaljnje tekmovanje.

Organizatorji smo imeli zaradi velikega števila nastopajočih, ki niso bili predprijavljeni, kar nekaj težav pri izvedbi žreba, saj smo morali na dan tekmovanja v bazo za žreb ročno vnesti ogromno število tekmovalcev. Žreb smo prvič, po letu 2006, izvedli sami, tokrat z novim programom za vodenje tekmovanj Judo zveze Slovenije. Tekmovanje se je pričelo s polurno zamudo in se, kljub petim borilnim prostorom in tekočim potekom bojev, precej zavleklo. Tako se je zadnja podelitev medalj najboljšim končala ob pozni 21.30 uri.

Na svečani otvoritvi, ki je bila ob 13. uri, sta športnike in goste s kratkima govoroma pozdravila g. Matajaž Zanoškar, župan MO Slovenj Gradec ter poslanec v državnem zboru RS in predsednik Judo zveze Slovenije ter podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, g. Bogdan Gabrovec. Otvoritev so popestrili še mariborski gimnasti iz ŠD Studenec, ki so v 10-minutnem nastopu, z izvajanjem gimnastičnih in akrobatskih prvin, poželi velik aplavz polne športne dvorane.

Tudi tokrat so bili v skupnem seštevku točk najboljši domačini, JK Slovenj Gradec, pred JK Sambo 70 iz Moskve, JK Bežigrad, JK Ovidiopol iz Ukrajine ter JK Asko Graz iz Avstrije.

V nedeljo sta, prvič v glavni dvorani športne dvorane, potekala še dva treninga, ki se jih je udeležilo okoli 250 mladih judoistov in judoistk.

Rezultati:

Fantje do 11 let
Dekleta do 11 let
Fantje do 13 let
Dekleta do 13 let
Fantje in dekleta do 16 let