Zgodovina Judo kluba Slovenj Gradec

Začetki koroškega juda segajo v leto 1976. Profesor Marjan Rozman iz Maribora, ki je takrat poučeval športno vzgojo na slovenjegraški ekonomski šoli, je ob otvoritvi nove telovadnice s pomočjo članov Judo kluba Branik iz Maribora organiziral predstavitev juda. Ta je tako navdušila mlade dijake in dijakinje, da je nato izvedel še tečaj juda s skoraj 70 udeleženci.

S podporo takratnega podjetja Fecro, ki je pomagalo priskrbeti tatami za izvajanje treningov, so v današnjem kulturnem domu pričeli z izvajanjem prvih tečajev juda v Slovenj Gradcu.

Profesor Rozman je po enem letu organizirane vadbe zamenjal službo in se odselil s Koroške. Iz Maribora pa se je ravno takrat v Slovenj Gradec preselil judoist Bogdan Gabrovec, danes predsednik Olimpijskega komiteja, in prevzel aktivnosti na področju juda. Z rastočim zanimanjem za ta šport je s podporniki januarja 1978 formalno ustanovil Judo klub Slovenj Gradec.

Še isto leto sta Alenka Pariš in Irena Laznik v članski kategoriji za klub osvojili prvi medalji na prvenstvu Slovenije.

Od prvih začetkov do danes je klub nanizal izjemne uspehe. Tekmovalci so v različnih starostnih skupinah redno osvajali odličja in naslove državnih prvakov, kar nekaj Korošcev pa je nastopilo na evropskih in svetovnih prvenstvih. Največji uspeh na prvenstvih stare celine je dosegla Zala Pečoler, ki je na kadetskem evropskem prvenstvu v Vaanti na Finskem leta 2016 osvojila bronasto odličje.

Več o rezultatih kluba.

Leta 1997 se je klubu pridružil trener Ruslan Yankovskky. Kot plod njegove neizčrpne energije in ob pomoči njegovih prvih učencev Boruta Maroška in Željka Gabrovca so bile nove sekcije juda vzpostavljene v Dravogradu, Mislinji, na Muti in Ravnah na Koroškem. Iz njih so sčasoma nastali samostojni klubi, ki pa še danes delujejo usklajeno s skupnim programom, zadnjih nekaj let pod okriljem Judo zveze Koroške.

Klub v zadnjih letih združuje okoli 250 aktivnih članov in izvaja programe judo vrtca za predšolske otroke, male šole juda za začetnike, judo šole za otroke do 14. leta ter tekmovalne programe juda od kategorije mlajših kadetov in kadetinj (U16) do članov in članic. Poleg tega v Slovenj Gradcu vadi tudi rekreativna skupina starejših judoistov.

Bogata zgodovina organizacije tekmovanj in velikih športnih dogodkov

Že leto po formalni ustanovitvi - 1979 je Judo klub Slovenj Gradec v slovenjegraški športni dvorani prvič gostil tekmovanje slovenskega članskega državnega prvenstva, kjer si je prvo moško odličje za klub priboril Alojz Grešovnik.

V klubu smo se vsa ta leta izkazali tudi kot odlični organizatorji mednarodnih tekmovanj in priprav. Leta 2006 smo za koroške otroke izvedli prvi turnir v judu z imenom »Pokal Koroške v judu«. Tekmovanja se je udeležilo 144 mladih judoistov, v naslednjih letih pa je prerasel v največji športni dogodek na Koroškem. Leta 2016 je na tem turnirju, sedaj imenovanem Mednarodni turnir v judu »Zavarovalnica Sava Koroška open«, v starostnih kategorijah U16 in U18 nastopilo kar 974 tekmovalcev iz 33 držav iz Azije, Afrike in Evrope.

Od leta 2017 v Dravogradu sodelujemo pri organizaciji mednarodnega turnirja za mladince in mladinke, kjer bodo v letu 2021 prvič nastopili tudi člani in članice.

Poleg velikih tekmovanj za starejše starostne skupine vsako leto tradicionalno organiziramo tudi Mini prvenstvo Koroške za naše najmlajše judoiste in judoistke od judo vrtca in začetnikov, do starostne skupine U10 in U12.

V letu 2010 smo v Selcah na Hrvaškem skupaj z Judo klubom Balans iz Selc prvič organizirali mednarodne judo priprave. Poletni judo tabor Selce - Crikvenica, ki ga od leta 2013 koroški judo klubi organiziramo samostojno, je hitro postal zelo priljubljen, predvsem zaradi kombinacije kvalitetnih treningov in odlične lokacije. Leta 2019 se je priprav udeležilo preko 700 športnikov iz 23 držav.

Zaradi potreb po kvalitetnih treningih za starejše starostne skupine, od leta 2019 dalje na Kopah v poletnih mesecih organiziramo tudi višinske priprave, ki se jih poleg koroških tekmovalcev udeležijo tudi tuje ekipe.