Zgodovina Judo kluba Muta

V septembru leta 2006 je trener Ruslan na OŠ Muta, ob podpori Športne zveze Muta in ravnateljice gospe Anite Ambrož, organiziral začetniški tečaj juda. Otroci so bili nad judom navdušeni, zato smo 27. 11. 2006 tudi uradno ustanovili Judo klub Muta, katerega predsednik je postal kar glavni trener Ruslan Yankovskyy.

V letu 2009 je trenersko mesto v klubu prevzel Stojan Železnik, v njegovi odsotnosti v sezoni 2019/2020 pa je treninge vodila Laura Božič.

Od začetkov pa do danes je na Muti zraslo kar nekaj perspektivnih športnikov, ki so nato svojo tekmovalno pot nadaljevali v matičnem klubu JK Slovenj Gradec. Med njimi še posebej izstopajo:

  • Tina Kovač, ki je poleg odličnih rezultatov v kadetski in mladinski konkurenci postala tudi članska državna prvakinja v letu 2020;
  • Ines Hribernik, dobitnica bronaste kolajne na kadetskem evropskem pokalu v Follonici in večkratna državna prvakinja;
  • Tamara Kovač, večkratna dobitnica medalj na državnih prvenstvih;
  • Tadej Štruc, državni kadetski prvak 2011, udeleženec kadetskih evropskih pokalov;
  • Alojz Varšnik, trikrat bronast na DP kadetov, udeleženec kadetskega evropskega pokala;
  • Vanesa Topler, kadetska državna podprvakinja leta 2011.

19. junija 2020 so na Lopati pri Celju Tamara, Ines in Tina tudi uspešno opravile izpit za mojstrski pas - 1. DAN in postale prve mojstrice juda v 15-letni zgodovini kluba.

Organiziranje tekmovanj

Tri leta po ustanovitvi kluba, 4. 4. 2009 smo na Muti organizirali državno prvenstvo za starejše dečke in deklice, ki se ga je udeležilo 149 dečkov in deklic iz 25 slovenskih klubov. Na domačem prvenstvu so kar trije člani JK Muta, Vanesa Topler, Alojz Varšnik in Tadej Štruc, osvojili naslove državnih prvakov, s čimer je JK Muta prvenstvo končal na zavidljivem 3. mestu med vsemi klubi.

»Nedvomno so tekmovalci Mute presenečenje prvenstva. Največ razlogov za veselje je bilo v ljutomerskem taboru, varovanci Aleša Verbančiča so osvojili zajetno število medalj, med katerimi so bile kar štiri žlahtnega sijaja (4 1 3). Lepo se je odrezala tudi ljubljanska Šiška (3 0 2), medtem ko so bili domači tekmovalci Mute pravo odkritje prvenstva s tremi naslovi državnih prvakov (3 0 0)« - Jože Škraba; Judo včeraj - Judo danes

Od leta 2010 dalje smo vsako leto, z izjemo leta 2020, ko nam je to onemogočila situacija s Covid-19, organizirali tudi Pokal Mute. Tekmovanje je namenjeno našim najmlajšim judoistom in judoistkam. V starostnih kategorijah judo vrtca, začetnikov in nadaljevalnega tečaja juda do 10 in do 12 let se vsako leto pomerijo otroci s Koroške in povabljenih klubov iz Slovenije in tudi iz tujine. Leta 2017 je na tekmovanju nastopilo rekordno število mladih judoistov in judoistk, kar 176 iz 13 judo klubov.