Včeraj smo v Slovenj Gradcu preizkusili naš novi program varnega padanja za zaposlene. Prvi so se opogumili zaposleni Javnega zavoda SPOTUR Slovenj Gradec.

program varnega padanja spotur

Program je nastal v sklopu aktivnosti "Z judom do napredka posameznika in družbe" s podporo MJU. Namenjen je podjetjem in organizacijam, ki za svoje zaposlene izvajajo ukrepe promocije zdravja na delovnem mestu.

V Sloveniji so zdrsi in padci najpogostejši vzrok poškodb na delovnem mestu1, zaradi katerih pride do bolniških odsotnosti z dela.

Ker je učenje varnega in pravilnega padanja eden izmed temeljev juda, menimo, da lahko z učenjem pravilnega padanja in vključevanjem v rekreativno vadbo juda veliko doprinesemo k izboljšanju motoričnih sposobnosti in preprečevanju poškodb na delovnem mestu in v vsakdanjem življenju.

Namen tega kratkega programa je predvsem prikazati, kako varno pasti pri zdrsu ali padcu in navdušiti udeležence za gibanje in predstaviti koristi vadbe juda kot oblike rekreacije za osebe vseh starosti.

S praktičnim prikazom pravilne izvedbe padcev v različnih situacijah želimo spodbuditi zanimanje in prikazati koristi obvladovanja svojega telesa med padcem. V sklopu programa udeležence naučimo osnov pravilnega padanja s poudarkom na zavarovanju glave, telesa in sklepov.

program varnega padanja spotur

Z redno vadbo in utrjevanjem pravilnih padcev, zmanjšamo verjetnost poškodb pri zdrsih in padcih, velikokrat pa se lahko s pravilno reakcijo padcu tudi izognemo oz. ga preprečimo.

V 60-minutnem programu udeleženci spoznajo:

  • ključne napake in nevarnosti pri padcih
  • tehnike pravilnega in varnega padanja v različnih situacijah
  • kako se pri padcu izogniti poškodbi

Ob tem pa se še sprostijo in bolj povežejo skozi zanimive team-building aktivnosti.

program varnega padanja spotur

Zahvaljujemo se Javnemu zavodu SPOTUR Slovenj Gradec za sodelovanje in pozitivne povratne informacije. Hkrati pa vabimo podjetja in institucije, da zaposlenim omogočite, da vas judoisti naučimo te pomembne veščine.

Več informacij o programu si lahko preberete v info letaku ali pa vprašanja pošljete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

program varnega padanja spotur

1Vir: Zdravstveni statistični letopis 2019, evidenca poškodb na delovnem mestu, NIJZ.